fbpx
Selecteer een pagina

Als je voor je ziet hoe sterk je bent, dan denk je je sterker. Veel vrouwen geloven dat ze niet assertief zijn. Onzekerheid speelt hierin een rol. Assertief zijn kun je leren, maar hoe pak je dat aan? In jou woont de innerlijke kracht die je zal helpen onzekerheid te overwinnen en assertiviteit te ontplooien. Ieder mens maakt persoonlijke groei door. Als je zoekt naar de innerlijke kracht van geest en lichaam, word je sterker en zelfverzekerder. Maar wat is assertiviteit eigenlijk?

Assertiviteit vergroten is liefdevol en eerlijk zijn

Assertief zijn heeft met zelfrespect te maken en met eerlijkheid. Respect voor jezelf, gericht op eigenwaarde, met begrip voor anderen. Stel je voelt je gekwetst omdat iemand iets zegt wat jou persoonlijk raakt. Misschien zie je die ander dan als vijandig. Toch is het belangrijk om te kijken of die indruk klopt. Als mens reageren we op onze omgeving, maar binnenin ons woont de persoon die ons bestuurt. Stel dat iemand tegen jou zegt dat de trui die je aan hebt je niet mooi staat. Je kunt dan denken dat die persoon dit zegt om je onzeker te maken, of zelfs om je te kwetsen. Als je er over nadenkt kun je tot een andere conclusie komen. Die persoon heeft misschien gewoon geleerd zo eerlijk mogelijk te zijn. Als die trui je echt niet staat, heeft die ander je zelfs een dienst bewezen.

 

Zelfcompassie hebben is belangrijk.

 

Als je voldoende zelfcompassie hebt, is je zelfvertrouwen groter. Je kunt mild zijn voor jezelf dat iets je raakt. In de gegeven situatie kun je misschien ook denken: wat fijn dat hij of zij dit eerlijk tegen me zegt. Waarheid is soms ongemakkelijk, maar er is heel veel van te leren. Er zouden geen goede boeken geschreven worden als er geen redacteuren zouden zijn die steeds opnieuw aan de schrijver vertellen dat er nog een en ander verbetert kan worden. En geen moestuin zou een goede oogst geven als er niet zorgvuldig getuinierd zou worden.

 

Assertiviteit visualiseren, hoe doe je dat?

 

Visualiseren hoe je assertief kunt zijn is een krachtige methode om daadwerkelijk assertiever te worden. Als alles in balans is, is voor jezelf opkomen geen agressieve daad. Op een vriendelijke manier nee zeggen, is assertief. Op een boze manier nee zeggen, is agressief. Hoe zeg je nee tegen mensen die aandringen?

 

Nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf.

Vrienden delen je mee dat ze later die middag even op de thee zullen komen, maar je hebt geen zin. Je hebt andere plannen. Je wilt namelijk ene boek lezen op de bank en je hebt geen zin in bezoek. Als je geen tijd had gehad, had je dat wel durven zeggen, maar zeggen dat je geen zin hebt, lijkt je te onvriendelijk overkomen. Daarom ervaar je stress en neig je er zelfs naar om je plannen dan maar te veranderen. Op zo’n moment kun je beter zeggen “heel leuk dat jullie aan mij denken, maar vanmiddag heb ik andere plannen.” Je hoeft niet uit te leggen waarom je nee zegt. In de meeste gevallen zullen mensen begrip tonen dat je andere plannen hebt. Kort en duidelijk zijn is vaak voldoende. Duidelijkheid voorkomt dat anderen gaan aandringen om je van gedachten te veranderen. Als je niet gewend bent assertief te zijn, visualiseer dan een dergelijk gesprek. Oefen het gesprek in gedachten. Nee zeggen zonder te aarzelen, en toch jezelf blijven. Hou in gedachten dat je duidelijk en vriendelijk nee wilt zeggen.

 

 

Zelfbewust zijn op je werk met behulp van visualiseren helpt



In werksituaties komt het ook regelmatig voor dat het nodig is om voor jezelf op te komen. Als iemand een stapel werk voor je laat liggen en ervan uit gaat dat jij het erbij doet, kun je zeggen “sorry ik heb er geen tijd voor.” Als je niet gewend bent om voor jezelf op te komen is het belangrijk de situatie voor je te zien. Neem hiervoor de tijd. Sluit je ogen en zie die moeilijke situatie voor je. Zie hoe je tegen je collega zegt “sorry, ik heb er geen tijd voor.” Zie voor je hoe je vriendelijk glimlacht, maar duidelijk bent in je boodschap. Visualiseer hoe je zult reageren als je collega aandringt. “Ik begrijp dat het werk door iemand gedaan moet worden, maar ik heb er echt geen tijd voor. Het spijt me.” Wees resoluut, maar vriendelijk en tegelijkertijd direct. Geef jezelf de kans om deze persoonlijke groei door te maken. Hoe sterker je je zult voelen, hoe sterker je in het leven komt te staan. Hoe meer zelfvertrouwen je uitstraalt, hoe meer zelfvertrouwen je zult ervaren. Innerlijk en uiterlijk werken hierin samen. Toon je de sterke vrouw die je voortaan wilt zijn.

 

Vrienden voor het leven, met jezelf

Alleen jij bent je leven lang bij jezelf. Andere mensen kunnen er zijn om je lief te hebben en je te troosten. Jij en anderen kunnen er voor elkaar zijn, maar veel in het leven doen je alleen.

Daarom is een levenslange vriendschap met jezelf niet egoïstisch maar belangrijk. Bescherm jezelf en geef jezelf de kans om jezelf te steunen waar mogelijk. Als je nee zegt op momenten dat het voor jou beter is, zeg je ja tegen jouw persoonlijkheid. Zeg dus ja tegen jezelf, als de beste vriendin van jezelf.

Stel je voor iemand wil je omhelzen maar je voelt er niets voor. De omhelzing is vriendschappelijk, maar je voelt je er toch niet behaaglijk bij. Je kunt dan denken: ach, ik wil hem of haar niet kwetsen. Die omhelzing is zo weer voorbij. Als hij of zij dat nou wil… Dan zeg je ja tegen die ander, maar nee tegen je eigen grenzen. Ook bij fysieke aanraking is het juist heel belangrijk dat je jezelf trouw bent. Als iemand jou wil omhelzen en je voelt je daar niet prettig bij, zeg dan eenvoudig glimlachend: ‘Stop, ik ben niet zo van het knuffelen maar ik geef u graag een hand.’ Oefen dit eens voor de spiegel, of visualiseer het weer. Je kunt het. Je hoeft niemand in je persoonlijke cirkel te laten. Alleen jij bepaalt hoe ver mensen je mogen naderen, emotioneel of fysiek. Als je nog niet veel zelfvertrouwen hebt, lijkt dit moeilijk. Als je het eenmaal kunt, ervaar je bevrijding en zelfrespect. Interessant genoeg, toon je zo ook respect voor anderen. Want waarom zou je iemand omhelzen die zich aan jou opdringt, of die misschien denkt dat je een omhelzing verwacht? Geef jouw grenzen aan. Je mag je grenzen leren vinden en beschermen.

 

Meditatie en mindfullness inzetten



Meditatie zorgt voor verbinding met jezelf en zelfkennis. Met mindfullness leert je bewust te zijn van elke handeling en de betekenis voor jou. Stap voor stap, werk je aan zelfontplooiing, zelfvertrouwen, zelfkennis en zelfbewustzijn. Het is een mooie manier om jezelf in het midden van je leven te aanschouwen, in het hier en nu. Op het punt van waaruit je alles wat je doet bewust beleeft. Daardoor wordt gedrag tastbaar en intens. Mediteren kun je leren, en mindfullness maakt je bewustzijn ruimer. Het helpt je om van vele details in het dagelijks leven de belevenis bewust te zijn. Als je voor jezelf leert op te komen zal je het leven ook bewuster aanschouwen. Daarom zijn al deze zaken met elkaar verbonden en vormen evenwicht in je zijn. Je leert grenzen kennen en aangeven. Vaak weten we wel dat we iets niet willen, maar hebben we niet geleerd hoe we het moeten zeggen. Opkomen voor jezelf maakt je vrij; het maakt vriendschappen oprechter en het brengt relaties in balans.

 

De metafoor van de kat


Soms kijk ik naar onze kat. De kat doet precies wat hij doen wil. Hij gaat slapen als hij moe is, geeft me kopjes wanneer het hem uitkomt, en hij laat zich alleen op zijn kopje aaien als het hem bevalt. Doet een ander levend wezen iets wat hem niet aanstaat, dan is hij assertief. Hij gaat verderop zitten of kijkt van me weg. Hij doet gewoon zijn ding en maakt zich er niet druk om of dat mij bevalt. Hij gaat ervan uit dat ik zijn assertieve taal versta. Respecteer mijn grenzen, dan respecteer ik ook de jouwe. Soms gaat hij blazen, maar pas alleen als ik iets tegen zijn zin doe. Als ik hem optil terwijl hij wil slapen, dan kan ik zelfs een pets verwachten. Daarmee laat hij merken dat ik een grens heb overschreden. Dat ik hem wil knuffelen, wil niet zeggen dat hij mij wil knuffelen. Met een beetje geluk is het een pets zonder nagels en trek ik er lering uit. Hij blij, ik blij. Dieren zijn van nature assertief en toch duidelijk. Je moet het meestal echt verkeerd doen voordat ze pas agressief worden.

 

Durf te experimenteren

Niet elke situatie is hetzelfde, dus je moet als mens ook een beetje durven experimenteren wat wel en niet werkt. Mocht je assertiviteit toch een beetje doorgeschoten zijn in agressiviteit, dan kun je altijd sorry zeggen. “Sorry dat ik zat te blazen als een kat. Ik wilde ermee zeggen dat het me echt niet uitkomt.” Glimlach alleen naar mensen die jouw glimlach verdienen als je nee zegt. Assertiviteit kun je leren stelt psychologe M. Abrahamse in psychologiemagazine.nl. Het is volgens haar belangrijk om niet te aarzelen als je nee gaat zeggen. Gebruik daarom geen aarzeltaal, zegt deze psychologe. Daar zit veel in. Als je aarzelt om nee te zeggen, denkt de ander dat je twijfelt. Wees dus resoluut en vriendelijk. Nee zeggen mag. Als je daarbij hulp aanvaardt, zal je je snel aanleren om assertiever te reageren.

 

Emotional Freedom Technique draagt bij aan assertief zijn

Emotional Freedom Technique of EFT wordt ook wel emotionele acupunctuur genoemd. Door te kloppen op bepaalde punten in je gezicht en op je lichaam, worden spanningen doorbroken en psychische of fysieke problemen opgelost. EFT is erop gericht om dieper te kunnen ontspannen en om negatieve emoties om te keren en te laten verdwijnen. Als je kiest voor het leren toepassen van EFT, zal je in de meeste gevallen verbetering ervaren en wordt het makkelijker voor je om assertief te zijn. Met behulp van een coach ga je op zoek naar belemmeringen die dieper in jezelf verankerd zitten dan je je waarschijnlijk bewust bent. Je ervaart veel meer vrijheid als deze belemmeringen weggenomen worden. Yvonne Margaretha bied je ook mogelijkheid voor EFT.

 

Weten wat je raakt helpt



Zelfvertrouwen heeft met grenzen te maken. Je grenzen kennen, herkennen en aangeven. De regie houden over je eigen wil en je eigen leven maakt alleen jou tot de ideale chauffeur van dat leven. Je laveert door het bestaan en je komt obstakels tegen. Voor niemand is de levensweg vrij en zorgeloos. Er bestaat geen leven zonder tegenslag of pijn. Hoe je ermee omgaat, bepaalt voor een groot deel je levensgeluk. Als je weet wat je belangrijk vindt en wat jou persoonlijk raakt, kun je ook aangeven wat je nodig hebt en wat je niet wilt. Ook anderen zullen je grenzen pas kunnen respecteren als je zelf die grenzen kent.

Yvonne Margaretha heeft De “Dat wat raakt methode” ontwikkeld, om te leren omgaan met situaties waarin je geraakt wordt, zodat je steeds minder vaak geraakt wordt.

 

Genieten van het leven?

Het leven lijkt eenvoudig, je haalt adem, eet, drinkt, lacht, huilt… Wat is geluk? Geluk is misschien tevredenheid en de extase daarvan. Als je elke dag, 24 uur per dag, op hetzelfde niveau tevreden zou zijn, ontbreekt er nog steeds iets. Namelijk meer dan gemiddeld tevreden zijn. Twijfelen aan jezelf, het gevoel hebben dat je er niet bij hoort, niet weten hoe je nee moet zeggen, stress ervaren in relaties of op werk… Het zijn allemaal dingen die je geluk in de weg staan en je vrijheid belemmeren. Mensen zijn wezens die elkaar nodig hebben, maar met elkaar omgaan is niet zo vanzelfsprekend. Mensen geven elkaar liefde, maar doen elkaar ook pijn. Veel pijn in het dagelijks leven is een direct gevolg van gebrek aan assertiviteit. Zo belangrijk is het om je grenzen aan te geven, zodat anderen er niet overheen kunnen walsen, vaak zonder dat ze zich dat bewust zijn. Daarom maakt zelfvertrouwen je mogelijkheden groter, je gedrag vrijer en je dagelijks leven gelukkiger.

 

Ieder mens heeft recht op zelfvertrouwen, ook jij. Juist jij! Aanvaard de hulp die je hierbij krijgen kunt, want alleen als je die eerste waardevolle stap zet, zal je leven voor altijd kunnen veranderen. De sterke persoonlijkheid die in je zit, zal tot bloei komen.

 

Bij Yvonne Margaretha helpen we je graag om meer uit het leven te halen. Plan rustig een vrijblijvend gesprek in.