Zelfzorg

Na een drukke dag

Geef jij al je energie weg aan de ander?

Stel je voor, je stapt ’s avonds na een lange dag werken met klanten in je praktijk in de auto of wil de trein pakken, maar door omstandigheden vertraagd de reis enorm en ben je laat thuis. Je had afgesproken dat jij die avond zou koken voor het gezin en al ben je moe, je sleept jezelf die keuken in. Je doet je best maar er brandt iets aan en je wordt een beetje boos op jezelf. Je kind vraagt of je nog even komt voorlezen en je partner wil graag een probleem op het werk met je bespreken. Je wil ‘Ja, natuurlijk’ antwoorden, maar je voelt de irritatie groeien en je voelt je enorm moe.

Wanneer kom jij aan jezelf toe?

Je geeft je energie weg

In je werk als dienstverlener sta je klaar voor die ander. Je wilt graag veel van jezelf geven omdat je een natuurlijke rol te vervullen hebt om anderen te helpen groeien of juist uit een vervelende situatie te ontstijgen. Het zal je helpen om op zo’n dag je energie te doseren en vanuit een ander punt in jezelf te geven aan de ander.

Ben jij een gever die ook aan zichzelf denkt?

Je mag vanuit je eigen flow werken, jezelf als vertrekpunt nemen. Er zullen ongetwijfeld dagen tussen zitten dat je minder energie hebt en dus ook minder kunt geven. Ik vind het belangrijk om met liefde, energie en zorg te leven en te werken, zowel voor mijn zoon en naasten als mijn klanten. Dit omdat ik geloof dat door te delen, energie kan groeien. Het is voor mij belangrijk om bewust mijn energie te doseren gedurende de dag en te geven vanuit mijn Zijn en niet vanuit mijn denken, daarmee voorkom ik dat mijn batterij te snel opraakt en irritatie over te veel willen doen maar het niet kunnen op dat moment.

Hoe is dit bij jou?

Te veel geven leidt naar een tekort

Als je veel energie van jezelf weggeeft aan anderen, dan kan dat leiden tot een tekort bij jezelf. Dat klinkt wat kort door de bocht als je het zo leest, want energie is niet ineens op. Of wel? Bedenk je dan dat je na een dag hard werken, thuiskomen en zorgen voor je gezin of alleen al voor jezelf een hele opgave kan zijn. Je hebt ook rust en me-time nodig om weer op te laden.

Je kunt je lichaam en geest als een batterij zien die langzaam leegloopt zolang deze gebruikt worden. Fysieke vermoeidheid herken je wel van een drukke dag of een uurtje flink sporten. Dan voel je dat je moe bent.

Emotioneel kun je ook erg vermoeid raken, zeker als je niet de tijd neemt om je gedachten tot rust te brengen door meer de focus naar je lichaam te verplaatsen, minder in je hoofd te blijven en nog belangrijker je ziel te voeden.

Ik ben me hier bewust van en zorg dat ik bewust mee omga. Doe ik dat niet, merk ik het meteen. Door bewust om te gaan met mijn energie kan ik met een fijne flow werken die me ruimte geeft om mezelf te zijn en toch ook anderen te helpen. Ik weet aan welke knoppen ik moet draaien en dit is een continu proces.

Door blijven gaan zonder op te laden

Mensen hebben vaak de neiging om vanuit gedachten te handelen en niet te luisteren naar hun lichaam. Dan denk je bij jezelf “Ach, dat wasje kan ik nog wel even aanzetten en dan ga ik daarna mijn dochter helpen met haar huiswerk”. Deze taken hoeven fysiek niet zwaar te zijn, maar het weerhoud je er wel van om tot rust te komen. Om je gedachten en emoties te verwerken en je energie weer op te laden.

Wanneer je na een lange dag werken stopt met werken en je gaat eerst even rustig zitten, probeer je hoofd leeg te maken dan merk je dat je je prettiger gaat voelen. De vermoeidheid wordt minder als je even tijd voor jezelf neemt. Dat kan eenvoudig door wat fijne muziek te luisteren of een meditatie te doen. Daarna heb je weer energie en ervaar je het voorlezen voor je kind weer anders.

wat ook belangrijk is, is om bewust te schakelen tussen werk en vrije tijd.

Dagelijkse routine voor mentale gezondheid

Maak jij van de zorg voor je mentale gezondheid een dagelijkse routine? Maak je er een gewoonte van, dan merk je dat het je steeds makkelijker afgaat. In het begin is er misschien weerstand, je gaat immers op een andere manier je energie verdelen. Het resultaat van je inspanning ga je zeker voelen en ervaren in hele kleine dingen. Je leunt meer achterover in een gesprek met een klant en je merkt dat dit voor jullie beiden goed werkt. Jij kunt haar helpen met haar klachten of haar belemmeringen, zonder daar heel hard voor je best te doen. Je voelt dat het steeds meer kan en mag vanuit flow.

Je wordt weerbaar bij tegenslag, zoals die vertraging vanuit je werk naar huis. Je laat je minder op de kop zitten door zorgen. Je staat ’s morgens lichter op en kunt de dag met vertrouwen opstarten met jezelf als vertrekpunt. Dit heeft ook effect op je omgeving, zoals je gezin.

Wanneer jij zorgt voor jezelf, kun je ook beter voor anderen zorgen. Dit is niet iets wat je af en toe even moet doen als de nood hoog is. Je mentale gezondheid mag jij iedere dag de aandacht geven die jij verdient. Het is des te meer essentieel in dienstverlenende beroepen.

Meer weten?

Wil je een keer met mij in gesprek over hoe jij aan je mentale gezondheid kunt werken? Boek dan een gratis verhelderingsgesprek met mij om vrijblijvend inzicht te krijgen in jouw volgende stap.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Aanbevolen artikelen