Zelfzorg

Je energie hoog houden door je grenzen te bewaken

Grenzen aangeven, hoe doe jij dat?

Ik zit met mijn klant en we maken grote stappen vooruit. Nu zie ik dat ze meer tijd nodig heeft om nu inzicht te doorgronden. Die doorbraak waar we samen naar op weg zijn ligt nu vlak voor haar. Ik weet ook dat mijn volgende afspraak er zo aan komt. Op dit moment moet ik een keuze maken, kap ik deze sessie voor nu af om op een later moment door te gaan? Of ga ik door en bel ik mijn volgende afspraak om af te zeggen.

Ik geloof sterk in een complete benadering van mijn klant, maar ook in luisteren naar mijn gut feeling omdat mijn innerlijke zelf het beste weet wat goed voor mij is. Als ik deze sessie, waar ze een uur voor geboekt heeft verleng met een half uur, dan is er geen tijd meer voor mij om mezelf te herstellen. Dan ben ik niet mijn optimale zelf bij mijn volgende klant. Dat gaat voor mij over mijn grens heen.

Voor mij is het van belang om na een gesprek met een klant, de tijd te nemen om dit gesprek los te laten en me open te stellen voor het volgende gesprek. Ik kan dan niet schakelen op een manier die prettig is voor mij. In deze situatie betekent dit gewoonweg stoppen, ook al is het voor de klant nog niet helemaal rond.

Toch maalt het wel even in mijn gedachten, maar ik signaleer het snel en ga naar mijn intuïtie. Ja, zegt mijn gut feeling tegen mij. Het is beter is om me aan mijn planning te houden. Die heb ik bewust gemaakt om mijn eigen energie hoog te houden en tegelijkertijd mijn klanten op de lange termijn ook het beste te bedienen. Dat ik hiermee in het hier en nu een teleurgestelde reactie krijg, maak het niet altijd makkelijker. Ik stel een grens en houd mij hier ook aan, dat kan wel voelen alsof het ten koste gaat van mijn klant. Die teleurstelling is af te lezen op haar gezicht en ook dat voel ik. Toch moet ik nu stoppen.

Over jouw grenzen heen

In deze situatie schets ik een voorbeeld van hoe je een keuze moet maken om je eigen grenzen te respecteren en wat jij nodig hebt om je energie hoog te houden. Je kunt ervoor kiezen om mee te gaan in de wensen en behoeften van de ander, omdat je haar niet teleur wil stellen. Je merkt bijvoorbeeld dat de klant meer in tijd uit de sessie wil halen dan jij op dat moment kunt geven. Je wilt de klant graag behouden en wringt je dan in allerlei bochten om je aan te passen.

Of kies je ervoor om de sessie te stoppen? Om zo ook je andere klanten goed te kunnen helpen.

Of kan je ook ruimte voelen om anders te denken, namelijk door op tijd te stoppen, je juist de ander en jezelf het meest. Zou dat ook waar kunnen zijn en welke argumenten kun je daarvoor bedenken?

Meer tijd investeren in die eerste klant gaat ten koste van de tijd die je voor jezelf hebt geserveerd. Het is dan makkelijk om te denken, ik ben eigen baas en ik deel mijn eigen tijd in. Maar doe je dat ook echt? Deel jij jouw tijd zo in dat het past bij jou? Leef jij je leven volgens jouw eigen voorwaarden? Of laat jij jouw planning bepalen door een ander? Durf jij te gaan staan voor jouw eigen grens?

Signaleren en voelen

Om diensten te leveren aan je klant, om jouw klant verder te helpen ga jij je richten op die klant. Je gaat kijken waar de vraag zit, waar het probleem zit en hoe jij dat met jouw kennis en ervaring kunt aanpakken. Je bent ingetuned op die ander, maar dat kan betekenen dat jij voelt wat die ander voelt. Je neemt de spanning over van je klant en het kan lastig zijn om dit los te laten.

Een voorwaarde om goed naar je eigen grenzen te kunnen luisteren, is helder te hebben wat jij belangrijk vindt en hoe jij je werk en leven ingericht hebt, zodat jij daar vrolijk en energiek van wordt en blijft. Signaleer wanneer je over je grenzen heen gaat om die ander tegemoet te komen. Je voelt het echt wel. Je moet er alleen naar durven luisteren. Zowel voor jou als de ander. Je zorgt daarmee goed voor jezelf en de ander.

Wat voel je nu?

Blijf in je eigen energie

In je eigen energie blijven doe je door jouw leven zo in te richten dat je afstemming voelt tussen je denken, je lichaam en je ziel. Je bent dan in harmonie, in alignement. Je legt een grens neer en houd je hier ook aan, ook als een ander je probeert hierover heen te duwen. Die ander denkt vanuit zijn of haar eigen referentiekader. Je merkt dat er geen afstemming is als je angst, verdriet of spanning voelt. Wanneer jij bent afgestemd voel je innerlijke rust en vreugde.

Hoe signaleer ik of ik in afstemming ben met mezelf?

Dit kun je oefenen door te mediteren. Dit gaat niet in een keer veranderen of blijft training vragen, want het is een proces waarin je leert om op te merken hoe jij je voelt. Bovendien hebben we ook contrasten nodig. Als we niet weten wat we niet willen, weten we soms gewoonweg nog niet wat we wel willen.

Je zakt met je aandacht uit je hoofd terug in je eigen lichaam en doorvoelt wat daar gebeurt. Je merkt dan ook de signalen op. Als je dit vaker doet, door iedere dag de tijd te nemen voor een meditatie ga je merken dat je die signalen sneller opmerkt. Dat je eerder merkt waar je verlangens en behoeften liggen in het moment en hoe je goed voor jezelf blijft zorgen.

In alignement zijn

Hoe voel jij je als je in alignement bent? Kun je dat gevoel nu oproepen?

Kijk eens om je heen, zijn er bepaalde klanten of mensen in je omgeving waarbij je het extra moeilijk vindt om jezelf te zijn? Dat je voelt dat je meer geeft van jezelf, of een deel van jezelf inlevert voor die ander?

Het kan je helpen om te kijken naar iemand die heel goed haar grenzen kan bewaken. Wie bewonder je om hoe zij haar grenzen aangeeft? Wat doet diegene wat je zo aanspreekt?

Je kunt dit ook op jezelf toepassen. Probeer in een lastige situatie te voelen wat er met je gebeurt. Ga nu handelen naar je eigen grenzen. In het begin is dit misschien lastig en zal je merken dat het eerst meer spanning meebrengt, dat is niet je gevoel maar je brein dat in een patroon blijft hangen waarin jij over je grenzen heen gaat. Ook dit wordt gemakkelijker met oefening, blijf het proberen.En als het echt heel lastig is, zoek dan ondersteuning om de onderliggende overtuiging te gaan veranderen.

Samen verder kijken

In welke situatie merk jij dat je te veel van jezelf weggeeft aan een ander? Wat kun jij doen om dit te voorkomen? Ik wil hier graag met jou over in gesprek gaan en samen kijken hoe jij beter je voor jouw eigen verlangens en behoeften kan staan en goed voor je eigen energie te zorgen. Daaruit volgend luister je naar je grenzen. Zonder je klanten af te schrikken of kwijt te raken, maar door juist met klanten samen te werken die bij jou passen en die jij echt verder kunt helpen.

Wanneer vind jij het lastig om je grens te bewaken? Laat gerust een reactie achter.

Wil je hier verder mee aan de slag plan een gratis gesprek met mij via de agenda op de pagina coaching, dan kijken we samen naar jouw situatie en hoe ik je hierin kan helpen.

Zorg goed voor jezelf, altijd, gun jezelf een hoge energie en een gevoel van regie over je rust en balans.

Liefs,

Yvonne

Aanbevolen artikelen