fbpx
Selecteer een pagina

Hoeveel ‘moet’ jij van jezelf?

Heb je een takenlijstje op je bureau liggen? Heb je een volle agenda waarin je niet alleen afspraken met klanten noteert maar ook alle opdrachten die nog moeten. We moeten als mens heel erg veel, als ondernemer kan die druk nog hoger worden als je van jezelf alles ‘moet’. Maar van wie moet dat eigenlijk? Wie bepaalt of jij je aan jouw planning houdt? Wie bepaalt hoeveel klanten jij per maand moet binnen halen?

Wat gebeurt er als je ‘ik moet’ loslaat?

Het klinkt misschien heel raar je planning of taken los te laten. Je kunt geen bedrijf hebben zonder klanten, dus je moet wel denk je nu. Maar draai het eens om, je mag ook uitgaan van wat je wilt. Je wilt klanten helpen met jouw unieke expertise.

Stel je een dag voor waar je volledig vanuit flow werkt.

Je wordt in de ochtend wakker en hebt super veel zin om op te staan, vandaag een fijne dag. Je structuur staat en ook je intentie van de week en dag. Je voelt je ontspannen, voelt ruimte om je kind naar school te brengen en daarna wandel je.

Voordat je start met je werkdag, voel je nog eens goed wat je intuïtie je vertelt. Je stemt op je zelf af en maakt contact met plezier. Je wilt die klant vandaag terugbellen, omdat je benieuwd bent of ze met jou aan de slag wil gaan in jouw traject. Je luistert naar je intuïtie en weet die klant past niet bij me en ze gaat nee zeggen. Je voelt rust, omdat je accepteert dat het antwoord ook ‘Nee’ mag zijn. Je voelt diep van binnen dat zij eerst iets anders gaat leren of ontwikkelen, dat ze daarna bij jou komt.

Je kent vast wel dagen dat je vanuit flow en energie werkt. Wanneer was dat? En waardoor lukte je het om zo te werken?

Een stap richting in flow werken is het ‘moeten’ loslaten. Ga uit van wat je wil en wat goed voelt voor jou. Het normaal gaan vinden om vanuit rust en flow te werken en energie over te houden aan het eind van de dag.

Neem jij de spanning of het verdriet over van een klant als het tegenzit? Bijvoorbeeld, je helpt een klant met de verwerking van emoties van vroeger. Die zitten haar op dit moment in de weg om te kunnen groeien en vormen een belemmering. Je wil haar graag helpen om deze gevoelens los te laten, maar moet je dan die gevoelens overnemen? Moet je dan nu alles laten vallen om haar te helpen? Of kun je die gevoelens bij haar laten, je focussen op wat je nu kunt doen en het daarna loslaten? Bedenk je liever: “Ik wil deze klant helpen en ik doe dat naar mijn beste kunnen”.

Van ‘ik moet’ naar ‘ik wil’

Misschien is deze opdracht leuk voor je. Je schrijf de komende week bij elke activiteit die je bedenkt niet ‘Ik moet’ maar ‘Ik wil’ of ‘Ik ga’. Je bent nu vriendelijker voor jezelf. Je kiest voor een andere benadering. Probeer het eens en houd het dan echt een week vol, omdat je zo een start maakt met een verandering in je patroon.

Zijn er bepaalde taken of opdrachten waar je enorm tegenop ziet? Een klus die je van jezelf moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nabellen van een klant die de factuur nog niet heeft betaald of aan het bijwerken van je administratie.

Maak een top 3 van dingen die je niet leuk vindt en kies er 1 uit en kijk of je dit niet op een andere manier kunt doen zodat het wel leuker wordt. Je moet het nu niet doen, je wil het doen om een bepaald gevoel te krijgen, zoals voldoening, resultaat, trots. Maar je kunt ook aan meer rationele dingen denken, bijvoorbeeld je kunt de taak voor jezelf uitschrijven zodat je er een volgende keer snel en moeiteloos gaat. Zo zijn er meerdere manieren om een taak die je ‘moet doen’ luchtig te maken en vanuit flow op te pakken.

Breng balans in je werkdag

Naast die top 3 van zaken die je niet leuk vindt is het ook erg belangrijk om 3 activiteiten in te plannen die je echt leuk vindt en plezier aan beleeft. Zo krijg je meer balans in je dag, omdat je de taken kunt afwisselen. Belangrijk is om jezelf toe stemming te geven je werk helemaal in te richten op een manier dat jij plezier, energie en flow voelt. Van daaruit ga je de juiste klanten aantrekken.

Je merkt wanneer je vaker het woordje ‘ik moet’ weglaat en vervangt door ‘ik kan’ of ‘ik ga’, dat die taak dan ineens een stuk minder zwaar lijkt. Je hebt er minder tijd voor nodig, je hebt de taak sneller afgerond omdat je er met een positieve mindset aan begint.

Zo krijg je meer balans in je werkdag omdat je niet steeds jezelf moet forceren om door te gaan. Je pakt de klussen op, je beloont jezelf en je gaat weer door. Aan het eind van de dag heb je dan nog energie over en dat mag je normaal gaan vinden.

Is het waar?

Een mooie les uit het boek ‘The Work’ van Byron Katie is: Stel jezelf in een situatie waarbij je twijfelt over je reactie de vraag: Is het waar? Gevolgd bij een Ja antwoord door de vraag: Kan ik zeker weten of het waar is?

Door jezelf dit af te vragen word je meer bewust van wat je gedachten met je doen. Je stelt jezelf een eenvoudige vraag en beantwoord deze met Ja of Nee, om er zo achter te komen wat je zelf echt vindt. In plaats van allerlei redenen op te noemen waarom je iets wel of niet moet doen of moet vinden, vraag je jezelf simpelweg ‘Is het waar?’ Moet ik dit echt nu doen of is dit een keuze? Kan het ook anders? Vertel me eens, hoe ga jij hiermee om?

Hulp in dit proces van ‘ik moet’ naar ‘ik ga’

Ik ga graag met jou in gesprek om te ontdekken hoe jij meer ‘mag’ en minder ‘moet’ in jouw werk en in jouw leven. Ik heb de mogelijkheid om een gratis sessie te winnen. Je kunt je aanmelden via https://www.yourmentalpeace.com/gratis-sessie/